Who?

Channeling Positivity

What?

Complete fit out including interior design, project management, partitioning, lighting and electrical

Where?

Nottingham

When?

Summer 2015

Cost?

Over £100K

cproom

Channeling Positivity

 

“Thanks so much for helping us to build an incredibly inspiring school and work space. Our staff and students love it!”

Case Study

WorkBox was pleased to have been selected to convert a former Paul Smith warehouse into a tailor made school for youngsters needing another option other than mainstream schooling. Channeling Positivity Free School is an alternative provision free school in Nottingham for up to 56 children aged 13 to 16 year olds and provides education to teenagers who may be at risk of exclusion or underachieving. The government funded school, in a former Paul Smith warehouse in Riverside Way, The Meadows, opened in last September with three classrooms, with a further two added by Workbox at Christmas.

WorkBox beat off competitors to win the project to convert the empty warehouse into a live school environment. This included the M&E elements (electrics, aircon, data cabling, lighting and full re-wire) as well as the building of a steel-lined safe room, kitchen, dining room, reception, class rooms and break out areas. The first phase of the project was carried out during the six week summer school holidays. The initial schedule was over an eight week period but we increased our hours and resources to complete the project in just six weeks for the client.

Our initial brief called for the construction of a large 36 metres by 7 metres high acoustic dividing jumbo partition to sub divide the working area into two separate phases. We designed and installed new teaching walls to all first floor classrooms, which included all new data feed points throughout, with wireless modems and all the required cabling was patched back to the newly installed 42U server in the freshly constructed server room.

A new teaching kitchen was also required to be fitted in one of the ground floor offices but future proofing for the next phase we installed a 3 phase power supply which can easily cope with the demands when the kitchen gets refitted later in the year. All the internal doors were replaced with 30 minute fire doors with the stairwells having 60 minute doors and frames, on the first floor stairwell we created a 60 minute fire refuge point and continued with the containment into the loft space and installed a 60 minute fire curtain. We also carried out a full chlorination of the internal water tanks and all associated plumbing to ensure that the water is safe to drink and free from any dangerous bugs. The project also saw WorkBox complete full decoration works and new flooring and new carpets were laid.

Principal Justine Drury said: “Thanks so much to WorkBox UK for helping us to build an incredibly inspiring school and work space. Our staff and students love it! Our new staff are in awe of our building.”

Project Manager Brian Corbett said: “The project was particularly challenging as we only had a limited time to carry out the works before the new school was due to open, also we had the client wanting one brief and the school staff wanting another, so we had to try and keep all parties happy, which I believe we did by the end.”

He added: “When we have returned since for additional works, it’s a good feeling to see a brand new school up and running and being utilised for what it was created for.”

“In choosing WorkBox, we felt confident from the outset that we would receive the highest quality of service.”